Blogs

Tegeltjeswijsheid!

By 13 mei 2019 No Comments

Het spreekwoord ‘loon naar werken’ zou eigenlijk ‘eerlijk loon voor je inspanning waarbij we rekening houden met de vraag of de beloning marktconform is, gelijk jouw competenties en ervaring en of jij in de kosten van je levensonderhoud in jouw stad of leefomgeving kunt voorzien’ moeten zijn. Best lastig omdat op een tegeltje te krijgen.

De vraag wat een marktconform salaris is en hoe belangrijk dat salaris is alvorens de keuze voor een nieuwe werkgever te maken, is echter wel degelijk relevant.

Vrijwel ieder bedrijf en dito website spreekt tenslotte over MVO, balans werk & privé, ontwikkeling, ‘social return’, de medewerker staat centraal, uitstekende beloning en uitdagende werkzaamheden. Dus daar zou het verschil eigenlijk niet in kunnen zitten. Tenminste als wij, als bedrijven, daadwerkelijk doen wat we op papier of web beloven zou daar geen verschil in zitten.

Maar wat is dan een marktconform salaris en wie bepaalt dat? Stel, wij zijn in gesprek met een goede consultant. Wat zou die consultant van 37 met 10+ jaar ervaring en geldige Microsoft Office 365 certificering moeten of mogen verdienen? En wat als de beste man/vrouw wel de ervaring heeft maar het niet kan staven met de juiste certificeringen? Is dan een lager salaris gerechtvaardigd? En zo ja, hoeveel lager is dan gepast? En hoe transparant kan en wil je zijn ten opzichte van collega’s die een soortgelijke functie bekleden maar al 5 jaar in dienst zijn?

Lastige materie, wat steeds vaker kan verschillen per individu, zijn of haar profiel en mate van bekwaamheid qua onderhandelen en uiteraard de wil en ambitie van het bedrijf. Niet ieder bedrijf heeft tenslotte een vastomlijnd salarishuis wat het salaris en mogelijke groei keurig inzichtelijk maakt.

Langzaamaan zijn we weer in een tijd aangekomen waarbij, evenals de jaren voor de crisis, contracten worden getekend in luchtballonnen, leaseauto’s van € 40.000 de norm lijken en salariswensen een bizarre vlucht hebben genomen. Tegelijkertijd zien we de markt krampachtig meegaan om talenten maar evengoed ‘mogelijke talenten, mits zij de tijd krijgen en het geduld hebben om een bepaalde groei door te maken’, binnen te halen. En vaak, zo niet altijd, is het salaris daarin bepalend.

Lijstjes leren ons echter dat salaris slechts één van de redenen is om voor een bepaalde werkgever te kiezen. Factoren als ontwikkeling, een vast contract, zelfstandigheid, goede secundaire arbeidsvoorwaarden, reisafstanden, collega’s, afwisseling en een acceptabele werkdruk staan steevast in hetzelfde rijtje.

En toch als we een potentiële collega een voorstel doen zijn de functie, het salaris en de startdatum hetgeen wat prominent in beeld komt en o ja, de secundaire arbeidsvoorwaarden sturen we separaat in een pdf-bestandje mee.

Als we dat nou eens omdraaien? En dan niet alleen het voorstel maar ook daadwerkelijk hoe we als bedrijf met nieuwe en bestaande medewerkers omgaan. Zou het er dan ongeveer als volgt uit zien?

“Beste Willem,

Wat leuk dat je overweegt om voor ons te kiezen. ‘Ons’ als in al je nieuwe collega’s waaronder Jacqueline die naast fervent kickbokster ook geweldige taarten kan bakken en een waanzinnig goede marketingmanager is. Maar ook Berend die schitterende foto’s kan maken en misschien wel onze beste Azure Architect is. Of Angela van de helpdesk die niet alleen altijd klaarstaat voor iedereen tijdens werkuren maar ook in haar vrije tijd buddy is voor eenzame ouderen. En Arjan, die weliswaar directeur op z’n kaartje heeft staan maar stiekem in november al uitkijkt naar het nieuwe BBQ-seizoen wat voor hem in maart alweer van start gaat. Echt geweldig dat jij het team komt versterken en we zijn heel benieuwd naar wat jou allemaal bezighoudt naast werken en wat wij van jou kunnen leren.

Wat is Het plan? Simpel, op dag 1 gaan we eerst eens kijken wat voor jou het gewenste pad is om je kennis en ervaring verder te ontwikkelen. Samen kiezen we een richting en combineren enkele doelstellingen en bijbehorende trainingen en/of zelfstudie zodat je een nog betere consultant kunt worden. Vervolgens ga je aan de slag met projecten waarbij we uiteraard rekening houden met een gezonde balans tussen werk en privé zodat je ook naast je werk voldoende ruimte hebt voor alle andere activiteiten en verplichtingen die voor jou belangrijk zijn.

Iedere maand verzamelen alle technische collega’s in Utrecht voor een Pizza of Saté buffet en duiken met z’n allen de techniek in, maar die data hoor je nog wel.

Hou ook alvast rekening met je agenda want van 13 – 15 december vieren we met z’n allen, incl. je partner, Kerst en het feit dat we wederom een mooi jaar achter de rug hebben waarbij zowel jij, je collega’s als het bedrijf verder gegroeid zijn en dat doen we dit jaar op Texel.

Maak je verder vooral geen zorgen om vrije dagen, een contract voor onbepaalde tijd, leaseauto, laptop, telefoon en uitstekende ICT-voorzieningen want dat is gewoon standaard goed bij ons.

Dus Willem, wat denk je ervan? Kom je bij ons werken en gaan we gezamenlijk een nieuw hoofdstuk aan je professionele leven toevoegen?

O ja, Willem, maandelijks krijg je een vergoeding voor je enthousiaste inzet en energie van € 4.200 bruto per maand en afhankelijk van jouw groei en het succes van het bedrijf doen we daar nog een stuk commissie bij van ongeveer 6%.

Lijkt ons voldoende reden om je aan te sluiten, maar we horen uiteraard graag wat jij ervan vindt. In de tussentijd richten we alvast een werkplek voor je in zodat je, als het eenmaal 1 juli is, wel gewoon kunt aanschuiven.”

Lijkt vreemd op het eerste gezicht maar wat weerhoudt ons om het voortaan zo te doen? Volgens mij leuker voor iedereen die bij het bedrijf betrokken is incl. de klanten, want wie wil er nu niet samenwerken met een fijn bedrijf met waanzinnige goede mensen en dito producten die het net even anders doen?

Altijd leuk om hier verder over te praten, zowel met geïnteresseerden als met collega bedrijven. Dus, geef me een seintje als je een kop koffie wilt drinken en wie weet kan B-Critical ook voor jou iets betekenen.