Blogs

TOGAF 9.1 Introductie

By 25 juni 2014 No Comments

Inleiding

 

Aanleiding tot het schrijven van deze blog, is dat ik met een aantal van mijn collega’s sinds kort een training Togaf 9.1 volg.Enerzijds is dit bedoeld als pure kennisdeling, anderzijds als naslagwerk voor mijzelf en voor het examen.

Ik zal in een aantal blog artikelen Togaf proberen uit te leggen:

 

Introductie

Als we kijken naar “Enterprise Architectuur” dan is deze nog relatief jong en de afgelopen jaren is er veel gebeurd. Er zijn veel zogenaamde Frameworks bedacht en een daarvan is TOGAF.

TOGAF staat voor “The Open Group Architecture Framework” en is een feite een verzameling van methode, technieken en best-practices op het gebied van enterprise architectuur. De nadruk hierbij ligt niet zo zeer op de inhoud maar meer op de organisatie en procesmatig ondersteuning van de architectuur.

the-open-group

 

 

TOGAF versie 9 borduurt voort op eerdere versie van TOGAF welk al sinds versie 1 in 1995 ontwikkeld was. Deze versie 1 kwam voort of was gebaseerd op de “Technical Architecture Framework for Information Management (TAFIM” welke ontwikkeld was door de US Department of Defense (DoD).

Sinds versie 8 is er meer aandacht voor bedrijfs- en informatie-systeem architectuur. Met de versie hiervoor lag meer de nadruk op technische architectuur. Deze ontwikkeling en focus is verklaarbaar omdat de “Open Group” zich in het verleden vooral bezig hield met bijvoorbeeld DCE (standaard voor gedistribueerde systemen)

 

TOGAF 9 bestaat uit 7 delen.

 

Deel Naam Omschrijving
1 Introduction Dit is de inleiding en geeft een overzicht van TOGAF
2 Architecture Development Method Beschrijft de architectuurmethode
3 ADM Guidelines and Techniques Verzameling van richtlijnen en technieken om TOGAF toe te passen
4 Architecture Content Framework Hierin wordt het metamodel voor de artifacten beschreven
5 Enterprise Continuum & Tools Beschrijft een classificatie van architecturen en oplossingen
6 TOGAF Reference Model Beschrijft een selectie van referentie modellen
7 Architecture Capability Framework Hierin word gediscussieerd hoe men met de organisatie, processen, verantwoordelijkheden om moet gaan op architectuur te kunnen uitvieren in een enterprise

 

TOGAF-Capability-Framework

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het belangrijkste onderdeel uit de TOGAF is in feite de architectuur methode. Deze methode bied een stappenplan waarin wordt aangegeven welke activiteit moet worden uitgevoerd en waarin ook de in en output is beschreven.

Deze methode kun je zien als een handige checklist welke kan leiden tot een pragmatisch aanpak.

 

In volgende blog’s zal ik hier wat dieper op in gaan.